Újrahasznosított babzsákfotelek katonai sátorlapból

Beanbag made of recycled army tent

Újrahasznosított babzsákfotelek katonai sátorlapból

Az újrahasznosítás nem csak jó ügy, hanem elengedhetetlen, ha még egy ideig ezen a bolygón képzeljük el magunkat. Sokan sokfélét mondanak, írnak és tesznek a témával kapcsolatban, mi azonban úgy gondoljuk, ha bárki körbe-, vagy magába néz, nem lehet számára kérdés, hogy erre a fajta odafigyelésre több, mint szüksége van a Földnek.

Ha bármilyen haszontalan tárgyat újra felhasználva ráadásul valami újat is sikerül létrehoznunk, az alkotás öröme is párosulhat a környezettudatosság okozta jó érzéssel. Gól.

Beanbag cover made of used armytent

magyar M1949 katonai sátorlap (a kép forrása: pnutzzsurplus.com)

A kezdetektől igyekszünk odafigyelni a környezetterhelés minimalizálására, a házon belüli szelektív hulladékgyűjtéstől a működésünkhöz szükséges energiafelhasználás csökkentésén keresztül a hosszú évekig használt tárolózsákokig. A legjobban mégis akkor érezzük magunkat, amikor alkotnunk is sikerül valamit, pláne, ha az nektek is tetszik. Évek óta keressük a babzsákfotel-huzatnak megfelelően erős, könnyen karbantartható ugyanakkor jó fogású vagy éppen durva, de bizonyos célokra kifejezetten ajánlott anyagokat.

Beanbag cover made of used armytent

Osztrák katonai sátorlap (forrás: pnutzzsurplus.com)

A katonai sátorlap az utóbbiak közé tartozik: nem kifejezetten kellemes tapintású, de a brutálerős anyaghasználat és a sűrű szövés lehetővé teszi, hogy a legellenállóbb huzatot készítsük belőle. Beltérre is kitűnő választás, az igazi arcát azonban szabadtéren mutatja meg: színének, mintájának köszönhetően – azon kívül, hogy illik a természetes közegekbe – a fű-, olaj- és sárfoltok sem tűnnek fel rajta, sűrű szövésének köszönhetően pedig a beázás kockázata is csökken. (Itt is muszáj hangsúlyoznunk: a babzsákfotel nem válik vízhatlanná, de a párás fűből is kevésbé szívja magába a nedvességet és egy nem neki szánt fröccs sem áztatja el nagyon, csak gyors beavatkozást igényel).

Két különböző fajta beszerzése után két egymástól eltérő forma létrehozásán gondolkodtunk. A magyar 1949M jelű “esőgallér” és az ötvenes években az osztrák seregben rendszeresített verziója egyaránt lehetővé tette, hogy vágási hulladék nélkül készüljön belőlük babzsákfotel-huzat. Egy, kettő, néha három darab különböző módokon történő hajtása, vágása és összeillesztése klassz tervezési feladatnak bizonyult. Nagyon élveztük a meglévő formák adta lehetőségek keresését, ugyanakkor a szükséges alkatrészek (zipzár pl.) elhelyezését is szem előtt kellett tartanunk, ami sok esetben megkötötte a kezünket. A prototípusok elkészítése után még hálásabb feladat, a tesztelés következett, természetesen nemcsak a műhelyben, hanem szabadtéren is.

 

 

A magyar sátorlapból készült forma és huzat egyaránt jól vizsgázott, sőt: a zalai Lajostanyán és környékén történő próbahét során kiderült, hogy méretének és formájának köszönhetően kitűnő és meleg ülés például egy vadászlesen. Horgászok és vadászok számára azóta is ezt a formánkat ajánljuk leginkább. A sikeres tesztek után pár egyszerű dolgot kellett javítanunk vagy egyszerűsítenünk, majd ugyanezt a kört megfutva az osztrák sátorlappal már csak a névadás volt hátra. Szokás szerint könnyen megjegyezhető és kiejthető neveket kerestünk, amik távolról emlékeztetnek is az egykori felhasználási módozatra, így kapta a magyar sátorlapból készült babzsákfotel a Bravo, az osztrák verzió pedig a Tango nevet.

A két típus darabjai kedvelt kölcsönözhető babzsákfoteleink, illetve kültéri felhasználásra kifejezetten ajánlott termékeink. A Tango forma olyannyira bevált, hogy felvettük az állandó szortimentbe, immáron bármilyen huzatunkkal rendelhető Bermuda név alatt.

 

 

A reBlup! tango-t és a reBlup! bravo babzsákfotelt itt találod.